OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • 30% korting op alle producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
 • Home
 • Blog
 • Slapeloosheid en Burn-out: Het verband en wat er aan te doen
man ligt wakker op bed door burnout

Slapeloosheid en Burn-out: Het verband en wat er aan te doen

Als je burn-out symptomen ervaart, is het belangrijk om het verband tussen slapeloosheid en burn-out te begrijpen, zodat je stappen kunt ondernemen om beide te aan te pakken.
auteur
Door:
- Leestijd: 3 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 30-01-2023

Burn-out is een ernstige aandoening die je fysieke en emotionele gezondheid kan aantasten. Hoewel burn-out in elke levensfase mogelijk is, komt het vaker voor bij mensen die te maken hebben met zware werkdruk, veel gezin verantwoordelijkheden of chronische stress. Een burn-out gaat vaak gepaard met slapeloosheid, wat een nadelig effect kan hebben op alle aspecten van je leven. Als je burn-out symptomen ervaart, is het belangrijk om het verband tussen slapeloosheid en burn-out te begrijpen, zodat je stappen kunt ondernemen om beide te aan te pakken.

Wat is burn-out?

Een burn-out kan worden gedefinieerd als een toestand van fysieke en emotionele uitputting als gevolg van aanhoudende stress of blootstelling aan moeilijke situaties. Het wordt meestal veroorzaakt door voortdurende eisen in iemands leven die het vermogen van de persoon om eraan te voldoen gedurende een langere periode te boven gaan. Mensen die een burn-out hebben, kunnen zich overweldigd, uitgeput, gefrustreerd en hulpeloos voelen. Daarnaast kunnen ze ook moeite hebben met concentreren en focus of niet in staat zijn makkelijke beslissingen te nemen of zinvolle activiteiten te ondernemen.

Hoe houdt slapeloosheid verband met een burn-out?

Burn-out en slapeloosheid zijn nauw met elkaar verbonden. Dit komt omdat onvoldoende slaap bijdraagt aan de ontwikkeling van burnout-symptomen. Wanneer mensen niet genoeg slaap krijgen of lijden aan een slechte slaapkwaliteit, is hun lichaam niet in staat zich elke nacht goed op te laden. Dit leidt tot een opeenstapeling van vermoeidheid, waardoor mensen overdag prikkelbaar en ongemotiveerd worden. Daarnaast zijn ze vatbaarder voor ziekten of letsel.

Als mensen niet genoeg slaap krijgen, lopen ze bovendien meer kans om angstig of depressief te worden, door veranderingen in hun brein als gevolg van slaapgebrek. Deze geestelijke gezondheidsproblemen kunnen verder bijdragen aan gevoelens van uitputting en hulpeloosheid die gepaard gaan met burn-out. Lees meer over slapeloosheid en depressie in ons blog.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Hoe belangrijk is slaap bij burnout-symptomen?

Slaap is ongelooflijk belangrijk bij burn-out symptomen. Dit omdat het helpt het energieniveau van het lichaam te herstellen. Hierdoor kunnen mensen stressfactoren in het dagelijkse leven beter beheersen en kunnen beter omgaan met angst of depressie die met burn-out gepaard gaan.

Bovendien verhoogt voldoende slaap de productiviteit gedurende de dag, waardoor gevoelens van frustratie - als gevolg van het niet snel genoeg kunnen voltooien van taken - afnemen. Ten slotte helpt voldoende rustgevende slaap het cognitief functioneren te verbeteren, waardoor het nemen van beslissingen gemakkelijker wordt en mensen zich de hele dag op hun taken kunnen concentreren.

Drie tips die je slaapritme op orde te krijgen en zo burnout-symptomen tegen te gaan

Als je worstelt met zowel burn-out symptomen als slapeloosheid, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om deze problemen tegen te gaan.

1. Stel een consistente bedtijd routine voor jezelf

Elke avond hetzelfde doen, zal je lichaam helpen herkennen wanneer het tijd is om te rusten. Maak voor jezelf dus een routine. Lees bijvoorbeeld altijd een half uurtje in een boek, zorg dat je altijd op dezelfde tijd naar bed gaat en stimuleer jezelf altijd even lang te slapen.

2. Zorg voor een goede omgeving om in te slapen

Door ervoor te zorgen dat je slaapkamer bevorderlijk is voor het slapen, slaap je beter. Verlaag bijvoorbeeld het geluidsniveau en vermijd het gebruik van felle lichten.

3. Beperk cafeïne inname

Zorg ervoor dat je minder cafeïne houdende dranken drinkt gedurende de dag vooral vlak voor bedtijd. Deze stof zorgt er namelijk voor dat je lichaam wakker blijft,en dat is nou net wat je niet wilt.

4. Vermijd schermen

Zet je mobiel, laptop en tv ten minste een uur voor het slapengaan uit. Het blauw licht van elektronica onderdrukt de melatonineproductie waardoor je moeilijker in slaap valt.

5. Ontspan onder een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken kan voor een oplossing zorgen wanneer je slapeloosheid ervaart door een burn-out. De druk die je door het gewicht van de verzwaringsdeken op je lichaam voelt is te vergelijken met een stevige knuffel, waardoor je zenuwstelsel ontspant. Je lichaam geeft zich als het ware over aan de comfort en warmte die je ervaart. dit verlaagt je stressniveau meteen.

Deze druk wordt Deep Pressure Stimulation (DPS) genoemd en is ook precies de reden dat de Novaline verzwaringsdekens werken tegen slaapproblemen door een burn-out. Door de continue, aangename druk die je op je lichaam ervaart, schakelt je lichaam stress uit. Hierdoor ontspan je makkelijker, val je sneller in slaap, slaap je dieper en wordt je uitgerust wakker.

Het begrijpen van het verband tussen burn-out en slapeloosheid is essentieel om beide aandoeningen tegelijkertijd te bestrijden. Door een consistente routine in te stellen die stimulatie vermindert voordat men naar bed gaat en ontspannende activiteiten uitvoert, werkt men aan het herstel van gezonde slaappatronen waardoor de negatieve symptomen van burn-out worden verminderd.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog