• € 5.- korting per hoes bij bestelling van minimaal 2 hoezen.
  • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
  • 30 dagen uitproberen
  • Home
  • Tips
  • Hoe je het juiste gewicht verzwaringsdeken kiest

Hoe je het juiste gewicht verzwaringsdeken kiest

door Jeffrey Buik op October 28, 2021
kies een comfortabel gewicht verzwaringsdeken

Verzwaringsdekens zijn een nuttig hulpmiddel bij het beheersen van stress, angst en slapeloosheid. Om ervoor te zorgen dat je er goed onder slaapt, is het belangrijk om voor het juiste gewicht te kiezen.

Een te lichte verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat het gewenste effect niet wordt bereikt, maar een te zware verzwaringsdeken zorgt er juist voor dat deze beklemmend aanvoelt.

Hoe kies je het juiste gewicht? We leggen het uit in dit arikel.

Vuistregel: 10% van je eigen lichaamsgewicht

De algemene vuistregel voor verzwaringsdekens is dat je ongeveer 10 procent van het lichaamsgewicht van de persoon aan moet houden. Voor kinderen raden veel ergotherapeuten een verzwaringsdeken aan die 10 procent van hun lichaamsgewicht is plus 0,5 kg tot 1 kg extra.

Stel: je weegt 70 kg. Een verzwaringsdeken van 7 kg past volgens deze vuistregel dan het beste bij je.

Deze formule is niet echt een "regel". Het is een aanbeveling en een goede uitgangspositie. Sommige mensen vinden het juist fijner om een wat zwaardere verzwaringsdeken te hebben, andere een lichtere.

Het doel van een verzwaringsdeken is om comfort te bieden en daarmee ontspanning te creëren die bevorderlijk is voor de slaap. Als jij je oncomfortabel voelt door een te zware deken, zal de verzwaringsdeken een averechts resultaat hebben.

Kortom: een verzwaringsdeken hoort dus zwaar te zijn, maar moet ook comfortabel zijn. Zodra dit het geval is gaat een verzwaringsdeken zijn werk doen. Wetenschappers noemen dit effect "Deep Pressure Stimulation", of in het Nederlands "Diepe Druk Stimulatie". Hoe dat werkt vertellen we uitgebreider op onze "Hoe werkt een verzwaringsdeken" pagina.

Verzwaringsdekens zijn er in 3 formaten: eenpersoons, tweepersoons en voor kinderen. Hoe je voor ieder formaat het juiste gewicht kiest, lees je hieronder.

Het gewicht van een eenpersoons verzwaringsdeken

Het gewicht van een eenpersoons verzwaringsdeken kies je aan de hand van je eigen lichaamsgewicht. Neem ongeveer 10% als vuistregel. Neem de onderstaande tabel als uitgangspositie.

Lichaamsgewicht Verzwaringsdeken
37 tot 67 kg Novaline 6 kg
59 tot 78 kg Novaline 7 kg
66 tot 88 kg Novaline 8 kg
75 tot 100 kg Novaline 9 kg
83 tot 120 kg Novaline 10 kg

Het gewicht van een tweepersoons verzwaringsdeken

Een tweepersoons verzwaringsdeken werkt net even anders: je slaapt er immers samen onder. Hoe kies je het juiste gewicht voor een tweepersoonsverzwaringsdeken?

Lichaamsgewicht Verzwaringsdeken
60 tot 75 kg per persoon Novaline 12 kg
75 tot 100 kg per persoon Novaline 15 kg

Het gewicht van een kinder verzwaringsdeken

Ook voor kinderen geldt dezelfde regel bij verzwaringsdekens: neem ongeveer 10% van het lichaamsgewicht als uitgangspositie.

Lichaamsgewicht Verzwaringsdeken
18 tot 25 kg Novaline 2,2 kg
25 tot 36 kg Novaline 3,2 kg
36 tot 50 kg Novaline 4,5 kg
vanaf 37 kg Novaline 6 kg

Verzwaringsdeken uitproberen

Zoals je in dit artikel al hebt kunnen lezen is een verzwaringsdeken erg persoonlijk. Als je niet het gewenste effect merkt, dan wil je deze natuurlijk terug kunnen sturen. Novaline biedt een 30 dagen proefperiode. Bevalt de verzwaringsdeken niet? Dan kun je deze gewoon terugsturen.

Enthousiast geworden? Bestel vandaag nog jouw verzwaringsdeken!

Omhoog