Ben jij op zoek naar slaaptips? Dan ben je op de goede pagina terechtgekomen. Op deze pagina vind je namelijk 14 tips om weer heerlijk te slapen. Onze tips zijn verdeeld in 4 categorieën: slaaptips voor overdag, slaaptips voor in de avond, slaaptips voor de nacht en slaaptips voor de ochtend. Wij hopen dat ze je helpen bij het lekker in slaap vallen, goed doorslapen en uitgerust wakker worden.
Zorg voor minimaal een uur daglicht per dag, en dan het liefst in de ochtend. Dit is nodig om je biologische klok goed te stimuleren. Ga dus indien mogelijk in de ochtend of tijdens de lunchpauze naar buiten om een wandeling te maken.
Beweging is noodzakelijk om je goed te voelen en daardoor ook beter te slapen. Zorg dus de gehele dag door voor iets meer beweging. Pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets in plaats van de auto of loop af een toe een klein rondje.
De stof cafeïne zorgt dat je wakker blijft. Beperk daarom koffie tot een paar kopjes per dag en niet na 5 uur in de middag. Maar naast koffie zit ook in cola en thee een opwekkende stof, welke slaapverstorend is, die je beter kunt beperken.
Wat je eet en drinkt net voordat je naar bed gaat, kan veel invloed hebben op de kwaliteit van slapen. Zorg voor een lichte en gezonde maaltijd voordat je naar bed gaat. Niet te vettig, zwaar of pittig. Zorg er daarnaast voor dat je niet te laat eet, idealiter niet 3 uur voordat je gaat slapen.
Natuurlijk mag je wel een glaasje alcohol drinken bij het eten, maar drink geen alcohol net voor het slapen. Dit zorgt er misschien wel voor dat je sneller in slaap valt, maar je komt niet snel in je diepe slaap waardoor de kwaliteit van slapen niet hoog is.
Heb je veel last van een slechte nachtrust? Eet dan slaapbevorderende voeding. Yoghurt of melk, maar ook dadels, bananen en notenpasta bevatten natuurlijke aminozuren en deze bevorderen de slaap. Deze zuren helpen je ontspannen en wekken de slaap op.
Naast aminozuren bevordert ook serotonine de slaap. Volkorenproducten – net zoals bananen en donkere chocolade – zitten vol serotonine en zijn dus een prima alternatief als slaapbevorderend middel. Natuurlijk dien je hier niet teveel van te eten, want een volle maag bevorderd de nachtrust niet.
Zorg voor activiteiten waardoor jij ontspant. Zo kan een avondje tv kijken ontspannend zijn, maar een boek lezen misschien nog wel meer. Ga na hoe je lichaam voelt na een lange dag. Heb je veel stil gezeten, dan kan een avondwandeling een betere keuze zijn.
Daarnaast kan meditatie of yoga zorgen dat je lichaam (en geest) nog meer tot rust komt. Ook helpt een warm bad of douche om je lichaam en geest te ontspannen.
Gebruik één uur voor het slapen gaan geen computer, tablet of telefoon. Het (blauwe) licht van je beeldscherm houdt je wakker in plaats van dat je tot rust brengt. Verminder de lichtintensiteit van je scherm naar de avond toe.
Het kan voor veel rust zorgen als je alles voor je volgende dag al hebt voorbereid. Dek bijvoorbeeld alvast de tafel en leg je kleding en tas klaar. Zo kun je gerust gaan slapen en heb je ook in de ochtend minder stress.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Piekeren komt vaak voor wanneer je naar bed gaat, toch is dit het slechtste moment omdat het je wakker houdt. Zorg voor een papiertje en een pen naast je bed en schrijf je gedachtes op wanneer je piekert. Zo schrijf je het uit je hoofd en zul je rustiger worden. Daarnaast kun je ook ideeën die ‘s nachts komen meteen van je afschrijven. ’s Nachts ontstaan namelijk best wel goede ideeën.
Het is goed om een vast slaapritme te hebben. Dit betekend je op zoveel mogelijk hetzelfde tijdstip naar bed gaat en opstaat. Dit stimuleert je natuurlijk slaapcyclus, waardoor je makkelijk in slaap valt en uitgerust wakker wordt.
Zorg ervoor dat je slaapkamer op een goede temperatuur is, niet te koud maar ook zeker niet te warm. De ideale temperatuur is tussen de 16 en 18 graden. Vind je dit koud? Dan kun je beter een dikker dekbed kopen. Zodra je hoofd warmer is, val je namelijk minder snel in slaap.
Lees ook alles over een verzwaringsdeken in de winter.
Een goed bed en matras zorgt voor een goede ondersteuning. Hierdoor ontspant je lichaam helemaal en slaap je dieper. Anders dan overdag, wil je ‘s nachts het liefst zo weinig mogelijk beleven. Zorg er daarom voor dat je lichaam niet wakker wordt van externe omstandigheden, zoals een bed wat niet goed is.
Een verzwaringsdeken kan je helpen beter te slapen. Wat ons betreft de beste slaaptip, want het is bewezen dat een verzwaringsdeken zorgt voor een geborgen gevoel.
Hoe het werkt? In een notendop heeft je zenuwstelsel twee standen: de 'vlucht of vecht' stand of de 'rust en verteer' stand. Als je in een stressvolle situatie alert moet blijven en de juiste keuzes moet maken, schakelt je lichaam zich in de 'vlucht en vecht' stand. Dit is de natuurlijk manier voor jouw lichaam om goed met deze situatie om te kunnen gaan.
Heb jij een druk en stressvol leven? Dan schakelt je lichaam niet heel makkelijk over naar de 'rust en verteer' stand, waardoor onrust en slapeloosheid kunt ervaren.
Met een verzwaringsdeken wordt je lichaam gestimuleerd over te schakelen naar de 'rust en verteer' stand. Dit komt door het wetenschappelijke bewezen principe Deep Pressure Stimulation (DPS). De druk die je door het gewicht op je lichaam voelt is te vergelijken met een stevige knuffel, waardoor je zenuwstelsel ontspant. Je lichaam geeft zich als het ware over aan de comfort en warmte die je ervaart. Hierdoor helpt een verzwaringsdeken jou te ontspannen en heerlijk in slaap te vallen.
We vertelde het je al eerder, maar de kwaliteit van je nachtrust valt of staat met een goed slaapritme. Hier hoort ook het moment van opstaan bij. Hoe lekker uitslapen soms ook is, het is dus erg goed om een vast tijdstip aan te houden. Zo blijft je biologische klok het best op schema.
Activeer je lichaam direct als je wakker wordt. Dit doe je bijvoorbeeld door 5 minuutjes te stretchen, een paar oefeningen te doen of een rondje te wandelen. Er bestaan leuke apps om je ochtend actief te beginnen.
Drink na het opstaan een fris glas water om je interne huishouding op gang te trekken en start de dag met een gezond ontbijt.
Wij hopen dat deze 14 slaaptips je gaan helpen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!
Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past
l8sajf
09twr2
t9q5rk
4jnmlg
sxhecr
dq7965
8y1136
sgpdmn
65dcvy
qq6b19
sz95ub
u9do9s
478tbv
c4sjd8
zrgs9r
ZGBCoxgX