OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • 30% korting op alle producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
 • Home
 • Blog
 • Dit moet je weten bij ADHD/ADD en slaapproblemen
vrouw op bed slapend

Dit moet je weten bij ADHD/ADD en slaapproblemen

Als je last hebt van ADHD/ADD kan dit effect hebben op je slaap. In dit artikel beschrijven we wat je kunt doen om je slaap te verbeteren.
auteur
Door:
- Leestijd: 3 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 15-05-2023

Slaapproblemen zijn veelvoorkomende symptomen bij zowel kinderen als volwassenen met ADHD/ADD. Ze kunnen moeite hebben om in slaap te vallen, worden vaak midden in de nacht wakker en hebben moeite om weer in slaap te vallen. Sommige mensen met ADHD/ADD hebben ook last van rusteloze slaap, waarbij ze veel bewegen of praten in hun slaap.1

Toch kan een goede nachtrust bij kinderen en volwassenen met ADHD de symptomen overdag verminderen. In dit artikel gaan we dieper in op het thema ADHD/ADD en slaapproblemen en geven we je tips om beter te slapen.

Waarom hebben kinderen en volwassenen met ADHD/ADD last van slaapproblemen?

Slaapproblemen bij ADHD/ADD kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Hyperactiviteit: Veel mensen met ADHD/ADD hebben een overactieve geest en vinden het moeilijk om hun hersenen uit te schakelen voordat ze gaan slapen.
 • Medicatie: Sommige medicijnen die worden gebruikt om ADHD/ADD te behandelen, kunnen de slaap verstoren.
 • Biologische factoren: Onderzoek suggereert dat er genetische en biologische factoren zijn die slaapproblemen bij mensen met ADHD/ADD kunnen veroorzaken.
 • Co-morbide stoornissen: Mensen met ADHD/ADD hebben vaak ook andere aandoeningen, zoals angststoornissen en depressie, die slaapproblemen kunnen veroorzaken.

Minder melatonine aanmaak

Een minder goede nachtrust is een bekend kenmerk van ADHD. Dat komt vaak omdat mensen met ADHD problemen hebben met hun slaaphormoon, melatonine. Dit stofje zorgt ervoor dat je beter in slaap valt en doorslaapt. 2

Het verschil tussen ADHD en ADD bij slaapproblemen

Er is wel degelijk een verschil tussen mensen met ADHD en mensen met ADD wat betreft de slaapproblemen die ze ervaren. ADHD en ADD zijn beide aandachtstekortstoornissen, maar ze verschillen in de symptomen die ze veroorzaken. ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, terwijl ADD staat voor Attention Deficit Disorder.

Mensen met ADHD hebben doorgaans meer moeite om in slaap te vallen en in slaap te blijven dan mensen met ADD. Dit komt doordat ADHD vaak gepaard gaat met hyperactiviteit, impulsiviteit en rusteloosheid, wat het moeilijker kan maken om tot rust te komen voor het slapengaan. Mensen met ADHD kunnen ook last hebben van 's nachts wakker worden en moeilijk weer in slaap vallen, waardoor ze vermoeidheid en slaperigheid overdag ervaren.

Mensen met ADD kunnen ook slaapproblemen ervaren, maar deze worden vaak veroorzaakt door aandachtspunten. Daarnaast kunnen ze het moeilijk vinden om hun gedachten te kalmeren voor het slapengaan en hebben vaak last van racende gedachten en zorgen die hen wakker houden. Ze kunnen ook meer moeite hebben om in slaap te vallen dan andere mensen.

Kortom, terwijl zowel mensen met ADHD als mensen met ADD slaapproblemen kunnen ervaren, kunnen de oorzaken en symptomen verschillen. Het is belangrijk om de specifieke slaapproblemen die bij elke persoon voorkomen te identificeren, zodat passende behandelingen kunnen worden aangeboden. Heb je veel last van slapeloosheid bij ADHD of ADD? Praat hier dan over met je arts. Hij of zij kan samen met jou een passende oplossing vinden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Hebben mensen met ADHD meer slaap nodig?

Hoewel mensen met ADHD/ADD vaak moeite hebben om in slaap te vallen en door te slapen, hebben ze over het algemeen niet meer slaap nodig dan mensen zonder ADHD/ADD. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen verschillend is en dat slaapbehoeften kunnen variëren. Sommige mensen met ADHD/ADD kunnen zich echter wel beter voelen als ze regelmatig genoeg slaap krijgen, omdat slaapgebrek de symptomen van ADHD/ADD kan verergeren.

Wat kun je doen bij slaapproblemen wanneer je ADHD/ADD hebt?

Er zijn verschillende tips die kunnen helpen bij het verbeteren van slaapproblemen bij ADHD/ADD, waaronder:

 • Zorg voor een regelmatig slaapschema: Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op.
 • Vermijd cafeïne en stimulerende middelen: cafeïne en andere stimulerende middelen, zoals alcohol, kunnen de slaap verstoren en moeten daarom worden vermeden.
 • Ontwikkel een slaaproutine: Ontwikkel een slaaproutine om te ontspannen en tot rust te komen voordat je gaat slapen. Dit kan bestaan uit activiteiten zoals lezen, mediteren of een warm bad nemen.
 • Vermijd schermtijd voor het slapengaan: Schermtijd kan de hersenen activeren en het moeilijk maken om te ontspannen. Vermijd daarom het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones, laptops en televisies in de uren voor het slapengaan.
 • Creëer een slaapomgeving die bevorderlijk is voor slaap: Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer die bevorderlijk is voor slaap. Vermijd afleidingen zoals tv en smartphones.
 • Bewaar de slaapkamer alleen voor slaap: Gebruik de slaapkamer alleen voor slaap en seksuele activiteiten. Dit kan helpen om de hersenen te associëren met slaap en ontspanning.
 • Neem contact op met arts: Als slaapproblemen aanhouden, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen. Een arts kan medicatie voorschrijven om slaap te bevorderen of andere behandelingen aanbevelen om de symptomen van ADHD/ADD te verminderen.

Het gebruik van verzwaringsdekens kan ook helpen bij het bevorderen van de slaap bij kinderen en volwassenen met ADHD/ADD. Verzwaringsdekens zijn, zoals de naam al zegt, dekens die verzwaard worden. Dit gewicht zorgt voor een diepe druk, wat kan helpen bij het verminderen van angst en stress, en bij het bevorderen van ontspanning en slaap. 3

Bronnen

 • 1 ADHD en slaapproblemen
 • 2 ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)
 • 3 The effectiveness of weighted blankets on sleep and everyday activities – A retrospective follow-up study of children and adults with attention deficit hyperactivity disorder and/or autism spectrum disorder, Vedrana Bolic Baric 1, Sofie Skuthälla 2, Malin Pettersson 3, Per A Gustafsson 4, Anette Kjellberg 1, DOI: 10.1080/11038128.2021.1939414

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


door 36.01hw34wwgye7ajgs4spnvqet56@mail5u.pw op May 12, 2024

quia laudantium rerum cum aperiam eos. odit voluptas quia voluptas recusandae aspernatur nemo qui velit. id rerum vitae fugiat molestiae voluptatibus magni blanditiis natus tenetur delectus repellat.

door 35.01hw34wwgye7ajgs4spnvqet56@mail4u.fun op April 23, 2024

eum labore cum voluptatem sit minus voluptatum architecto sit et quia consequatur. harum beatae incidunt inventore nihil eius enim praesentium iusto sed consequatur facere. qui esse molestias enim con


Reageer op dit artikel
Omhoog