OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • 30% korting op alle producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
 • Home
 • Blog
 • Hoeveel diepe slaap heb je nodig?
man met verzwaringsdeken op bed

Hoeveel diepe slaap heb je nodig?

Hoe kom je in een diepe slaap? En hoeveel diepe slaap heb je nodig in één nacht? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de diepe slaap en vertellen we je wat de voordelen (en nadelen) zijn.
auteur
Door:
- Leestijd: 4 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 30-01-2023

De diepe slaap, we horen er steeds meer over. Maar wat is een diepe slaap nu eigenlijk? Hoe kom je in een diepe slaap? En hoeveel diepe slaap heb je nodig in één nacht? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de diepe slaap en vertellen we je wat de voordelen (en nadelen) zijn. Aan het einde van dit artikel geven we je ook nog 3 tips om je diepe slaap te activeren. Dus lees snel verder!

Slaapfasen

De diepe slaap is een van de vijf slaapfases van de slaapcyclus. Voordat we je meer kunnen vertellen over de diepe slaap leggen we je uit hoe de slaapcyclus werkt.

Slaapfase 1: inslaapfase

In de inslaapfase zweef je een paar minuten tussen wakker en slapen. De hersenactiviteit neemt af.

Slaapfase 2: lichte slaap

Zoals de naam al doet vermoeden, slaap je nog niet diep maar word je niet meer wakker van kleine geluiden. Deze slaapfase duurt iets minder dan een uur.

Slaapfase 3: overgangsfase

In de overgangsfase van lichte naar diepe slaap ga je steeds vaster slapen. Je ademhaling wordt regelmatig, je hartritme daalt en je lijf ontspant. Deze fase duurt ongeveer 5 minuten.

Slaapfase 4: de diepe slaap

De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase, omdat je er goed van uitrust. Je diepe slaap wordt ook wel deltaslaap of trage golfslaap genoemd. Deze fase van slapen zorgt voor het ontstaan van grote golven in het brein die een deltapatroon vormen. Deze trage hersengolven zorgen voor ontspanning van onze spieren en een tragere ademhaling. Tijdens een diepe slaap fase herstelt je lichaam optimaal en bouwt het energie op voor de volgende dag.

Slaapfase 5: De REM-slaap

De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. Je hartritme en ademhaling zijn onregelmatig, onze spieren zijn totaal ontspannen en onze bloeddruk stijgt. Tijdens de REM-slaap gebeurt de verwerking van informatie en wordt een deel van onze belevenissen opgeslagen in ons langetermijngeheugen.

Wat gebeurt er precies tijdens je diepe slaap?

Tijdens de diepe slaapfase - die je ongeveer 3 tot 6 keer per nacht hebt - gebeurt er het volgende:

 • Het groeihormoon wordt aangemaakt
 • De lichaamsweefsels herstellen
 • Er is meer bloeddoorstroming naar de spieren, waardoor ze herstellen en groeien
 • De energieniveaus van het lichaam worden opnieuw aangevuld
 • De bloeddruk zakt

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Hoeveel uur slaap je diep?

Gemiddeld wordt de hele slaapcyclus, die ongeveer anderhalf uur duurt, dus zo’n 3 tot 6 keer per nacht doorlopen. Het stadium van de diepe slaap waarin het lichaam recupereert, duurt in het begin van de nacht het langst. Bij elke herhaling van de slaapcyclus vermindert de duur van dit stadium. Daarom zijn de eerste 4,5 uur van je slaapcyclus het belangrijkst. Het is een absoluut minimum. De meeste mensen hebben meer slaap nodig.

Wat zijn de gevolgen van te weinig (diepe) slaap?

Wanneer je te weinig slaapt of een verstoord slaap-waakritme hebt, kun je verschillende gevolgen ervaren. Zo kun je last hebben van stemmings- en concentratieproblemen, maar het kan ook leiden tot eetproblemen, een verstoorde biologische klok en psychiatrische aandoeningen, zoals een psychose of depressie. Daarnaast mogen de lichamelijke gevolgen van te weinig slaap niet worden onderschat. Obesitas is bijvoorbeeld een veelvoorkomend probleem bij mensen met te weinig slaap. Evenals hart- en vaatziekten, diabetes, het onrustige darmsyndroom en mogelijk zelfs kanker.

3 tips om je diepe slaap te verbeteren

Zoals je je nu vast wel kan voorstellen is goed en diep slapen erg belangrijk. Rust is noodzakelijk om de hersenen de kans te geven ervaringen te verwerken en om het lichaam te laten herstellen. Je doet er dan ook goed aan om je diepe slaap te bevorderen en te verlengen. Er zijn drie methodes die je diepe slaap kunnen bevorderen:

 1. Tafel niet te zwaar en drink geen alcohol in de laatste uren voordat je gaat slapen.
 2. Slaap in een goed verduisterde omgeving. De aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt, wordt namelijk afgeremd door licht.
 3. Laat je lichaam goed ontspannen om je diepe slaap te verbeteren.

Kan een verzwaringsdeken mijn diepe slaap verbeteren?

Ja, een verzwaringsdeken kan jouw diepe slaap verbeteren. Dit omdat een verzwaringsdeken inspeelt op tip drie hierboven: het laat je lichaam beter ontspannen voor en tijdens je nachtrust.

Onze verzwaringsdekens zijn zwaarder gemaakt met een vulling van hypoallergeen glaszand. Het extra gewicht van de verzwaringsdeken voelt als een comfortabele knuffel. Door dit kalmerende effect krijgt je lichaam het signaal dat het zich veilig voelt, de geluksstofjes serotonine en endorfine worden aangemaakt, jouw zenuwstelsel ontspant en je valt in een heerlijk diepe slaap.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog