De diepe slaap, we horen er steeds meer over. Maar wat is een diepe slaap nu eigenlijk? Hoe kom je in een diepe slaap? En hoeveel diepe slaap heb je nodig in één nacht? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de diepe slaap en vertellen we je wat de voordelen (en nadelen) zijn. Aan het einde van dit artikel geven we je ook nog 3 tips om je diepe slaap te activeren. Dus lees snel verder!
De diepe slaap is een van de vijf slaapfases van de slaapcyclus. Voordat we je meer kunnen vertellen over de diepe slaap leggen we je uit hoe de slaapcyclus werkt.
In de inslaapfase zweef je een paar minuten tussen wakker en slapen. De hersenactiviteit neemt af.
Zoals de naam al doet vermoeden, slaap je nog niet diep maar word je niet meer wakker van kleine geluiden. Deze slaapfase duurt iets minder dan een uur.
In de overgangsfase van lichte naar diepe slaap ga je steeds vaster slapen. Je ademhaling wordt regelmatig, je hartritme daalt en je lijf ontspant. Deze fase duurt ongeveer 5 minuten.
De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase, omdat je er goed van uitrust. Je diepe slaap wordt ook wel deltaslaap of trage golfslaap genoemd. Deze fase van slapen zorgt voor het ontstaan van grote golven in het brein die een deltapatroon vormen. Deze trage hersengolven zorgen voor ontspanning van onze spieren en een tragere ademhaling. Tijdens een diepe slaap fase herstelt je lichaam optimaal en bouwt het energie op voor de volgende dag.
De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. Je hartritme en ademhaling zijn onregelmatig, onze spieren zijn totaal ontspannen en onze bloeddruk stijgt. Tijdens de REM-slaap gebeurt de verwerking van informatie en wordt een deel van onze belevenissen opgeslagen in ons langetermijngeheugen.
Tijdens de diepe slaapfase - die je ongeveer 3 tot 6 keer per nacht hebt - gebeurt er het volgende:
Tekst gaat verder onder afbeelding
Gemiddeld wordt de hele slaapcyclus, die ongeveer anderhalf uur duurt, dus zo’n 3 tot 6 keer per nacht doorlopen. Het stadium van de diepe slaap waarin het lichaam recupereert, duurt in het begin van de nacht het langst. Bij elke herhaling van de slaapcyclus vermindert de duur van dit stadium. Daarom zijn de eerste 4,5 uur van je slaapcyclus het belangrijkst. Het is een absoluut minimum. De meeste mensen hebben meer slaap nodig.
Wanneer je te weinig slaapt of een verstoord slaap-waakritme hebt, kun je verschillende gevolgen ervaren. Zo kun je last hebben van stemmings- en concentratieproblemen, maar het kan ook leiden tot eetproblemen, een verstoorde biologische klok en psychiatrische aandoeningen, zoals een psychose of depressie. Daarnaast mogen de lichamelijke gevolgen van te weinig slaap niet worden onderschat. Obesitas is bijvoorbeeld een veelvoorkomend probleem bij mensen met te weinig slaap. Evenals hart- en vaatziekten, diabetes, het onrustige darmsyndroom en mogelijk zelfs kanker.
Zoals je je nu vast wel kan voorstellen is goed en diep slapen erg belangrijk. Rust is noodzakelijk om de hersenen de kans te geven ervaringen te verwerken en om het lichaam te laten herstellen. Je doet er dan ook goed aan om je diepe slaap te bevorderen en te verlengen. Er zijn drie methodes die je diepe slaap kunnen bevorderen:
Ja, een verzwaringsdeken kan jouw diepe slaap verbeteren. Dit omdat een verzwaringsdeken inspeelt op tip drie hierboven: het laat je lichaam beter ontspannen voor en tijdens je nachtrust.
Onze verzwaringsdekens zijn zwaarder gemaakt met een vulling van hypoallergeen glaszand. Het extra gewicht van de verzwaringsdeken voelt als een comfortabele knuffel. Door dit kalmerende effect krijgt je lichaam het signaal dat het zich veilig voelt, de geluksstofjes serotonine en endorfine worden aangemaakt, jouw zenuwstelsel ontspant en je valt in een heerlijk diepe slaap.
Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past