FEBRUARI OPRUIMING: nu tot 20% korting op geselecteerde producten.
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • OPRUIMING: tot 20% korting op geselecteerde producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
 • Home
 • Blog
 • Tips om beter te slapen met Autisme
kind onder deken

Tips om beter te slapen met Autisme

Mensen met autisme hebben regelmatig last van slaapproblemen. In dit artikel gaan we in op enkele oplossingen.
auteur
Door:
- Leestijd: 3 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 07-08-2023

Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis die wordt gekenmerkt door problemen met sociale interactie, communicatie en repetitief gedrag. Mensen met autisme hebben vaak ook problemen met slaap en ervaren moeilijkheden bij het in- en doorslapen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en problemen met het functioneren overdag. In dit artikel bespreken we de oorzaken en gevolgen van slaapproblemen bij autisme en geven we enkele tips om de slaap te verbeteren.

Oorzaken en gevolgen van slaapproblemen bij autisme

Voordat we verder gaan met het geven van tips, duiken we eerst iets dieper in op de oorzaken en gevolgen van slaapproblemen bij autisme. Zo kunnen we het beter begrijpen.

Oorzaken van slaapproblemen bij autisme

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan slaapproblemen bij autisme. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste oorzaken.

 1. Sensorische overprikkeling: Mensen met autisme kunnen overgevoelig zijn voor prikkels, zoals licht, geluid en aanraking. Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het in- en doorslapen en kan de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloeden.
 2. Verstoring van het circadiaanse ritme: Het circadiaanse ritme is het natuurlijke ritme van het lichaam dat bepaalt wanneer we slaperig zijn en wanneer we wakker zijn. Mensen met autisme kunnen een verstoorde slaap-waakcyclus hebben, wat kan leiden tot slaapproblemen.
 3. Angst en stress: Mensen met autisme kunnen angstig zijn en veel stress ervaren. Dit kan leiden tot slaapproblemen en kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.
 4. Medicatie: Mensen met autisme kunnen medicatie gebruiken die invloed heeft op de slaap.

Gevolgen van slaapproblemen bij autisme

Slaapproblemen kunnen een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren van mensen met autisme. Hieronder bespreken we enkele gevolgen van slaapproblemen bij autisme.

 1. Vermoeidheid: Slaapproblemen kunnen leiden tot vermoeidheid, wat kan leiden tot problemen met het functioneren overdag. Mensen met autisme kunnen hierdoor moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals school of werk.
 2. Prikkelbaarheid: Slaapproblemen kunnen leiden tot prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Mensen met autisme kunnen hierdoor overprikkeld raken en moeilijk omgaan met sociale situaties.
 3. Concentratieproblemen: Slaapproblemen kunnen leiden tot concentratieproblemen en verminderde cognitieve prestaties. Dit kan invloed hebben op het leren en de academische prestaties.

Helpt een verzwaringsdeken om beter te slapen bij autisme?1

Onderzoek toonde aan dat een verzwaringsdeken de vaardigheden verbetert die verband houden met het in slaap vallen, de hele nacht door slapen en ontspannen gedurende de dag. Het gebruik van een verzwaringsdeken verbeterde de dagelijkse routine in de ochtend en avond, inclusief het voorbereiden/naar bed gaan en het wakker worden in de ochtend.

Het gewicht van een verzwaringsdeken geeft een diepe druk, ook wel bekend als diepe druk stimulatie. Dit kan een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel en helpen bij het verminderen van angst en stress, die vaak een negatieve invloed hebben op de slaap bij mensen met autisme.

Daarnaast kan het gebruik van een verzwaringsdeken ook helpen bij het verminderen van sensorische overprikkeling. Mensen met autisme kunnen overgevoelig zijn voor prikkels, zoals aanraking, en het gewicht van de deken kan een gevoel van geborgenheid en veiligheid geven. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en angst die vaak gepaard gaan met sensorische overprikkeling en het bevorderen van een rustgevende en ontspannen slaapomgeving.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Meer tips voor een goede nachtrust met autisme

Zoals eerder besproken, kan het gebruik van een verzwaringsdeken helpen bij het verminderen van stress en sensorische overprikkeling.Daarnaast kunnen deze tips helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust voor mensen met autisme:

 1. Houd een consistent slaapschema aan: Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan om het circadiane ritme te reguleren.
 2. Creëer een rustgevende slaapomgeving: Zorg voor een rustige, donkere en koele slaapkamer. Vermijd prikkels zoals televisie, computers en mobiele telefoons voor het slapengaan.
 3. Maak gebruik van ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga om te helpen bij het verminderen van stress en angst.
 4. Vermijd cafeïne en alcohol: Vermijd het drinken van cafeïnehoudende dranken, zoals koffie of thee, en het drinken van alcohol voor het slapengaan.
 5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en angst en kan bijdragen aan een goede nachtrust.
 6. Raadpleeg een arts of slaapspecialist: Als problemen met slaap aanhouden, is het belangrijk om een arts of slaapspecialist te raadplegen om te bespreken welke behandelingen en interventies het meest geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon met autisme uniek is en dat de behoeften en interventies voor slaap kunnen variëren. Het is daarom belangrijk om individuele verschillen en behoeften in overweging te nemen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Overleg altijd met een arts of slaapspecialist.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog