OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
  • 30% korting op alle producten
  • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
  • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
  • Home
  • Blog
  • Waarom slaap je slecht als je zwanger bent?
vrouw op bed wakker

Waarom slaap je slecht als je zwanger bent?

Ben jij zwanger en heb je moeite met slapen? In dit artikel vertellen we je waardoor dit komt, en wat je kunt doen om beter te slapen.
auteur
Door:
- Leestijd: 4 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 20-03-2023

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen die zwanger zijn. Slapeloosheid bij zwangere vrouwen heeft verschillende oorzaken. Een van de oorzaken van slapeloosheid tijdens de zwangerschap is het veranderen van het hormonale balans in het lichaam. Tijdens de zwangerschap worden nu eenmaal meer hormonen geproduceerd. Een van die hormonen is progesteron, dat de neiging heeft om slaperigheid te veroorzaken.

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van slapeloosheid bij zwangerschap en zullen we je tips geven voor een betere nachtrust tijdens je zwangerschap.

Oorzaak van slechte nachtrust bij zwangerschap

Een andere veelvoorkomende oorzaak van slapeloosheid tijdens de zwangerschap is de lichamelijke pijn of ongemak. Het groeiende gewicht van de foetus kan druk uitoefenen op de blaas, waardoor vrouwen vaker moeten plassen. Dit kan leiden tot een onderbroken slaapcyclus en gevoelens van vermoeidheid overdag. Bovendien kan de toename van gewicht en druk op het lichaam leiden tot rugpijn, heuppijn en andere ongemakken die het moeilijk maken om comfortabel te liggen en in slaap te vallen.

Slapeloosheid in de verschillende trimesters van de zwangerschap

Slapeloosheid tijdens de zwangerschap kan helaas de hele periode voorkomen. Toch kan het per trimester variëren in frequentie en intensiteit.

Slapeloosheid in het eerste trimester van de zwangerschap

Tijdens het eerste trimester (1 t/m 12 weken) kunnen vrouwen last hebben van slaperigheid overdag en moeite hebben om ‘s nachts in slaap te vallen. De stress van de eerste weken van de zwangerschap en de hormonale veranderingen die hierbij komen kijken, kunnen bijdragen aan deze vermoeidheid en slapeloosheid.

Slapeloosheid in het tweede trimester van de zwangerschap

In het tweede trimester (13 t/m 26 weken) slapen veel zwangere vrouwen iets beter omdat ze zich comfortabeler voelen en energie terugkrijgen. Echter, naarmate de foetus groeit, kan het gewicht op het lichaam toenemen. Hierbij kunnen klachten als rugpijn en andere ongemakkelijkheden toenemen. Dit maakt het moeilijker om in slaap te vallen en comfortabel te blijven liggen.

Slapeloosheid in het derde trimester van de zwangerschap

In het derde trimester (27 weken tot de bevalling) hebben veel vrouwen last van frequent urineren en kortademigheid. Dit maakt het moeilijk om in slaap te vallen en goed door te slapen. Het groeiende gewicht van de foetus kan bovendien druk uitoefenen op het lichaam, waardoor rugpijn en andere ongemakken toenemen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

  • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
  • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
  • checkmark100 dagen proefslapen.
    Niet goed = geld terug

7 tips om beter te slapen tijden de zwangerschap

Slapeloosheid is een veel voorkomend ongemak bij zwangere vrouwen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die vrouwen kunnen proberen om slapeloosheid tijdens de zwangerschap te verminderen. Hieronder volgen 7 tips:

  1. Creëer een ontspannende bedtijd routine: Het is belangrijk om een ​​routine te creëren die het lichaam helpt ontspannen en tot rust te komen voor het slapengaan. Probeer bijvoorbeeld een warm bad te nemen, lichte yoga te beoefenen of een boek te lezen om je geest te ontspannen.
  2. Eet gezond en vermijd cafeïne en suikerhoudende dranken: Probeer te voorkomen dat je grote maaltijden eet vlak voor het slapengaan. Cafeïne en suikerhoudende dranken kunnen de slaap ook verstoren, dus probeer deze 's avonds te vermijden.
  3. Kies voor comfortabele slaap kleding: Draag comfortabele en ademende slaapkleding om het lichaam te helpen ontspannen en comfortabel te blijven terwijl je slaapt.
  4. Maak de slaapkamer donker en stil: Zorg voor een donkere en stille omgeving om te slapen. Gebruik indien nodig oordopjes of een slaapmasker om het geluid te verminderen en het licht buiten te houden.
  5. Gebruik extra kussens: Gebruik extra kussens om het lichaam te ondersteunen en het comfort te verhogen. Zwangerschapskussens kunnen speciaal worden ontworpen om de rug, heupen en benen te ondersteunen.
  6. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan het lichaam helpen vermoeid te worden en het gemakkelijker maken om 's nachts in slaap te vallen. Probeer echter niet te dicht bij het slapen gaan te sporten, aangezien dit de slaap kan verstoren.
  7. Praat met een arts: Als slapeloosheid aanhoudt of als er andere zorgen zijn over slaap tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om met een arts te praten om de beste oplossingen te vinden.

Helpt een verzwaringsdeken de nachtrust tijdens de zwangerschap te verbeteren?

Hoewel verzwaringsdekens voor sommige mensen een uitkomst kunnen bieden bij slapeloosheid, zijn er voor zwangere vrouwen een aantal belangrijke overwegingen bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een verzwaringsdeken zwaarder is dan een reguliere deken en dus extra druk op het lichaam uitoefent. Hierdoor kan het gebruik van een verzwaringsdeken oncomfortabel zijn tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester, wanneer het lichaam al extra belasting ervaart.

Daarnaast is het belangrijk dat je het niet te warm krijgt. Verzwaringsdekens zijn geschikt voor het hele jaar, maar als het in de slaapkamer warm is, loop je risico op oververhitting. Dit geldt overigens niet alleen voor verzwaringsdekens, maar voor alle type dekbedden. Oververhitting kan namelijk leiden tot complicaties bij de ontwikkeling van de foetus en kan het risico op aangeboren afwijkingen vergroten. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur in de slaapkamer niet te hoog is en dat er voldoende luchtstroom is om oververhitting te voorkomen.

Al met al is het verstandig om voorzichtig te zijn bij het gebruik van een verzwaringsdeken tijdens de zwangerschap. Het is altijd aan te raden om eerst advies in te winnen bij een arts voordat je besluit om een verzwaringsdeken te gebruiken tijdens de zwangerschap. Er zijn wellicht alternatieve oplossingen die minder risico's met zich meebrengen en die effectief zijn in het verbeteren van de slaap van zwangere vrouwen.

In dit artikel las je alles over slaapproblemen bij zwangerschap en gaven we je tips om beter te slapen tijdens je zwangerschap.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog