Concentratieproblemen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen en continu op je hoede zijn; enkele signalen die horen bij een posttraumatische stress-stoornis, ook wel PTSS. Daarnaast hebben veel mensen die last hebben van PTSS ook slaapproblemen. In dit artikel vertellen we je meer over PTSS en een goede nachtrust en geven we je enkele tips die je rust brengen.
PTSS, wat staat voor posttraumatische stress-stoornis, is een psychische aandoening die kan ontstaan na een traumatische ervaring. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk of mishandeling. PTSS heb je wanneer je klachten niet vanzelf over gaan en de traumatische ervaring langer dan vier weken geleden is.
Psychische klachten die bij PTSS vaak voorkomen zijn:
Naast PTSS bestaan er ook Complexe PTSS. Dit houdt in dat je naast PTSS klachten ook nog andere problemen hebt, zoals een verstoord zelfbeeld of moeite met het vertrouwen van mensen.
PTSS ontstaat vanuit een trauma. Een ‘trauma’ betekent letterlijk een wond. Alleen in de volksmond spreken we dan eigenlijk altijd over een mentale wond. Deze wonden hebben dan ook vaak gebeurtenissen en herinneringen als oorzaak. Oorzaken zijn bijvoorbeeld:
Trauma’s komen voor in verschillende zwaartes en lengtes, en de effecten verschillen dan ook per persoon. Mensen met een trauma hebben vaak last van sociale angsten, somberheid en veel mensen ervaren slaapproblemen. Volgens het Utrechts Medisch Centrum spreken we van een trauma als deze ervaren klachten langer dan 4 weken aanhouden. Zij schrijven ook dat een trauma een grondlegger kan zijn van andere stoornissen zoals een depressie of een bipolaire stoornis.
Posttraumatische stress kan veel invloed hebben op je nachtrust. Zo hebben veel mensen met PTSS last van nachtmerries die gerelateerd zijn aan de traumatische ervaring. Slapeloosheid is ook een veelvoorkomende klacht door PTSS. Je kunt zowel moeite hebben met in slaap vallen als doorslapen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Een slechte nachtrust kan je PTSS klachten versterken. Helaas hebben veel mensen die PTSS hebben, last van een slechte nachtrust. Om slaapproblemen als gevolg van PTSS aan te pakken, zijn er verschillende tips die kunnen helpen.
Allereerst is het van cruciaal belang om een vast dag-nachtritme te creëren. Dit omvat het advies om op een vast tijdstip naar bed te gaan en op te staan, wat kan helpen bij het reguleren van uw slaappatroon.
Beweging speelt ook een essentiële rol. Het is belangrijk om lichaamsbeweging te benadrukken als een manier om de slaapkwaliteit te verbeteren. Het aanmoedigen van buitenactiviteiten en het vermijden van overmatig televisiekijken voor het slapengaan kunnen bijdragen aan een betere nachtrust.
Een gezond dieet is eveneens van groot belang. Een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en voldoende hydratatie overdag kan de algehele gezondheid en de nachtrust bevorderen.
Tot slot, het creëren van een comfortabele slaapomgeving is cruciaal. Zorg voor een geschikt hoofdkussen, ademend beddengoed en de juiste kamertemperatuur om ervoor te zorgen dat je slaapomgeving bevorderlijk is voor een goede nachtrust.
Leven met PTSS kan erg lastig zijn voor jou en je naasten. Het is niet altijd duidelijk wat je zelf kan doen, en wanneer je anderen nodig hebt. Lijdt jij of een van je naasten aan PTSS, dan zou een verzwaringsdeken jou misschien kunnen helpen! Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een verzwaringsdeken kan bijdragen aan het verminderen van symptomen van PTSS en het bevorderen van een betere nachtrust. Deze deken biedt een gevoel van geborgenheid en comfort, en kan het zenuwstelsel kalmeren, wat resulteert in een afname van nachtmerries en andere symptomen.
Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel meer weet over slaapproblemen bij PTSS en dat de tips je helpen bij het hebben van een betere nachtrust.
Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past
KVybmEBvkFpYzLjA
FsUNawYXSHQ