OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
  • 30% korting op alle producten
  • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
  • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
vrouw wakker op bed

Waarom slaap ik onrustig?

Slaap je regelmatig onrustig, droom je vaak niet prettig en wordt je moe wakker? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je namelijk alles over onrustig slapen en geven we je tips die je helpen weer rustig te slapen.
auteur
Door:
- Leestijd: 4 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 30-01-2023

Iedereen kent het wel, nachten dat je veel ligt te draaien in bed, veel zweet, veel beweegt of wakker ligt van het piekeren. Onrustig slapen is erg vervelend omdat het ervoor zorgt dat je niet helemaal uitgerust.

Slaap je regelmatig onrustig, droom je vaak niet prettig en wordt je moe wakker? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je namelijk alles over onrustig slapen en geven we je tips die je helpen weer rustig te slapen.

Onrustig slapen: veel bewegen

Wanneer je onrustig slaapt, beweeg je vaak veel. Dit omdat je vaak ligt te piekeren, spanning ervaart of verkeerd gegeten hebt. Maar het kent ook veel andere oorzaken. Zo kan het zijn dat je kort voordat je naar bed gaat nog teveel hebt bewogen en hierdoor onrustig slaapt. We raden je daarom aan om 2 uur voordat je naar bed gaat niet meer te sporten.

Onrustig slapen: dromen

Je zult misschien denken dat je veel droomt en hierdoor slecht slaapt. Helaas is het vaak andersom; als je onrustig slaapt, droom je veel.

Heb je vaak last van zweetaanvallen, veel draaien in bed en veel dromen? Dan slaap je erg onrustig. Hoe dit nu komt? In je dromen verwerkt je de dingen die je overdag meemaakt. Zo droom je bijvoorbeeld meer als je leert. Precies om deze reden dromen kinderen vaak meer dan volwassenen.

Ook een burn-out of stressgerelateerde periode kunnen ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, meer droomt of nachtmerries krijgen, doordat je meer prikkels opvangt overdag. Deze moet je ‘s nachts verwerken en hierdoor kun je onrustig van slapen.

Het verschil tussen een nachtmerrie en een normale droom

Eigenlijk is er geen wetenschappelijke verklaring voor de betekenis van een nachtmerrie. Net als in een normale droom verwerk je de gebeurtenis van een dag. De verwerking van een gebeurtenis gaat niet anders wanneer je droomt of een nachtmerrie hebt. Wel kan een nachtmerrie ervoor zorgen dat je onrustiger slaapt, wat erg vervelend kan zijn.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

  • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
  • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
  • checkmark100 dagen proefslapen.
    Niet goed = geld terug

Wat zijn oorzaken van onrustig slapen?

Slaap je onrustig? Dan kun je de oorzaken vaak zoeken bij je leefgewoonten. Er zijn verschillende factoren in het dagelijks leven die ervoor zorgen dat je onrustig slaapt,veel beweegt en/of droomt tijdens het slapen. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van een onrustige nachtrust:

Spanning en stress

Wanneer je veel stress of spanning ervaart in je dagelijkse leven - bijvoorbeeld op je werk of thuissituatie - kan die je wakker houden, maar ook zeker onrustig laten slapen. Je onderbewuste neemt deze stress en spanning namelijk mee de nacht in. Dit kan ervoor zorgen dat je veel beweegt, zweet en/of draait.

Slecht slaapritme

Wanneer je onregelmatig slaapt, zorgt dit voor een onrustige nachtrust. Je lichaam is namelijk gewend aan een ritme, en werkt het beste als je op consistente tijden gaat slapen en opstaat. Wanneer je dit niet doet, raakt je biologische klok ontregeld en hierdoor slaap je onrustiger.

Onrustig slapen door eten

Er zijn diverse soorten voedsel die ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Denk hierbij aan voeding met cafeïne en suiker. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je maag te vol of te leeg is. Ook hierdoor kun je onrustig slapen.

Alcohol

Het is misschien voor de hand liggend, maar zeker het benoemen waard. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je snel in slaap valt, maar in veel gevallen onrustig slaapt. Naast dat alcohol slecht is voor de gezondheid, is het ook niet bepaald bevorderend voor je slaap.

Een te warme slaapkamer

Een te hoge temperatuur in je slaapkamer kan zorgen voor een onrustige nacht. Een koele slaapkamer bevordert juist de slaap. Het advies is om de temperatuur van je slaapkamer tussen de 16 en 19 graden te laten. Een te hoge temperatuur heeft vooral effect op je REM slaap.

Onrustig slapen oplossen met een verzwaringsdeken

Het gebruik van een verzwaringsdeken kan helpen tegen een onrustige nachtrust. Het gewicht van de verzwaringsdeken oefent een rustige druk uit op je zenuwstelsel. Hierdoor ontspant je lichaam. Hierdoor wordt je rustiger en valt eerder.

Daarnaast zorgt de druk ervoor dat je stiller ligt en minder beweegt, waardoor je rustiger en dieper slaapt. Je zult weer uitgerust wakker worden!

koppel in bed met verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken kan helpen om beter te slapen

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog