OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
  • 30% korting op alle producten
  • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
  • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
  • Home
  • Blog
  • Slaapproblemen? Alle informatie voor jou op een rijtje
koppel op bed slaapproblemen

Slaapproblemen? Alle informatie voor jou op een rijtje

Slaapproblemen gaan je in de weg zitten tijdens je dagelijkse leven. In dit artikel leggen we je alles uit over slaapproblemen en vertellen we je ook alles over wat jij kunt doen om weer beter te slapen en uitgerust wakker te worden.
auteur
Door:
- Leestijd: 10 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 30-01-2023

Een goede nachtrust is heel belangrijk. Vooral wanneer je al een tijdje slaapproblemen ervaart, merk je pas het belang van een goede nachtrust. Je wordt dan moe, prikkelbaar, somber en kunt je minder goed concentreren. Slaapproblemen gaan je in de weg zitten tijdens je dagelijkse leven. In dit artikel leggen we je alles uit over slaapproblemen en vertellen we je ook alles over wat jij kunt doen om weer beter te slapen en uitgerust wakker te worden.

Slaapproblemen oorzaken

Wat zijn de oorzaken van slaapproblemen? De oorzaken kunnen we in drie soorten factoren onderscheiden: de voorbestemmende, uitlokkende en onderhoudende factoren.

Bij voorbestemde factoren kun je denken aan genetische-en persoonlijkheidskenmerken. Denk bijvoorbeeld aan een aandoening of ziekte.

Stressvolle levensgebeurtenissen, als een scheiding of ontslag, een psychische stoornis of een medisch probleem, kun je schalen onder uitlokkende factoren. Deze kunnen acuut leiden tot slapeloosheid. Verdwijnt de uitlokkende factor? Dan gaat het slaapprobleem ook vaak over.

Als laatste heb je de onderhoudende factoren. Deze factoren, zijn niet bevorderlijk voor je slaapritme. Je kunt bijvoorbeeld denken aan te lang in bed liggen, frequent slapen overdag en piekeren.

Pieker je ‘s avonds of ‘s nachts? Reserveer overdag een half uur om te piekeren en je zorgen op te schrijven. Dan is de kans kleiner dat je er ‘s nachts over na hoeft te denken.

Meer over de oorzaken van slaapproblemen lees je in ons blog: Slapeloosheid, oorzaken en oplossingen.

Slaapproblemen door stress

Stress is een van meest voorkomende uitlokkende factoren van slapeloosheid. Ervaar jij veel stress of spanning in je dagelijkse leven? Dan kan dit je wakker houden, maar ook zeker onrustig laten slapen. Je onderbewuste neemt deze stress en spanning namelijk mee de nacht in. Slaapproblemen bij stress zijn op te lossen door de reden van de stress aan te pakken.

Onrustig slapen

Slaap jij onrustig? Onrustig slapen is vaak een gevolg van de bovenstaande oorzaken. Veel draaien, zweten en bewegen zorgt ervoor dat je niet lekker slaapt en/of niet uitgerust wakker wordt. Dit kan ook voor doorslaapproblemen zorgen.

vrouw wakker op bed

Slaapproblemen kunnen voor frustatie zorgen

De gevolgen van slaapproblemen

Wanneer je een nacht niet goed slaapt weet je dat je hier geïrriteerd van wordt en dat het ervoor zorgt dat je je niet goed kunt concentreren. Maar wanneer je lang last hebt van slaapproblemen, kan dat ook andere gevolgen hebben, zoals:

  • vergeetachtigheid
  • gewichtstoename
  • veroudering van de huid
  • depressieve gevoelens
  • verlaging van je libido

Insomnie

Mensen met een zogenoemde insomnie stoornis hebben minimaal drie keer per week, gedurende drie maanden, problemen met in- of doorslapen. Hierdoor zijn ze zo moe dat ze hinder ondervinden bij hun dagelijkse activiteiten.

Mensen die kampen met insomnie zijn overdag vermoeid, prikkelbaar, somber of slaperig en hebben moeite met concentreren en onthouden. Eén op de drie mensen in Nederland slaapt slecht, maar slechts 1 op de 10 mensen heeft een insomnie stoornis. Daarnaast treft insomnie meer vrouwen dan mannen en komt vaker voor bij oudere mensen.

Kun jij je vinden in het insomnie verhaal? Neem dan contact op met je huisarts. Samen met hem of haar kun je op zoek naar een goede, passende oplossing.

Slaapcyclus

Je nachtrust bestaat uit een slaapcyclus die je vier tot zes keer per nacht doorloopt. De slaapcyclus duurt ongeveer 1,5 tot twee uur en bestaat uit de volgende vijf fases.

Slaapfase 1: inslaapfase

Fase één is de inslaapfase. Deze fase zorgt ervoor dat je gaat slapen. Tijdens de inslaapfase zweef je een paar minuten tussen wakker en slaap. Hierbij neemt de hersenactiviteit af. Heb jij last van inslaapproblemen? Dan betekent het dus dat je niet makkelijk in deze fase komt. Hiervan zijn stress en zorgen vaak de oorzaak.

Slaapfase 2: lichte slaap

Na de inslaapfase begint de fase van lichte slaap. En zoals de naam al zegt, slaap je in deze fase nog niet diep. Toch wordt je ook niet wakker van kleine geluiden in deze slaapfase van ongeveer een uur.

Slaapfase 3: overgangsfase

Fase drie is de overgangsfase. In deze fase - die ongeveer 5 minuten duurt - ga je steeds vaster slapen. Je ademhaling wordt regelmatig, je hartritme daalt en je lijf ontspant.

Slaapfase 4: de diepe slaap

De overgangsfase brengt je uiteindelijk in je diepe slaap. Hier ben je ongeveer 20 minuten. Dit is de belangrijkste fase, omdat je er goed van uitrust. Je diepe slaap wordt ook wel deltaslaap of trage golfslaap genoemd. In de diepe slaapfase herstelt je lichaam optimaal en bouwt het energie op voor de volgende dag.

Slaapfase 5: De REM-slaap

De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd omdat je veel droomt in deze fase. In deze slaapfase wordt je hartritme en ademhaling onregelmatig. Je spieren zijn nog wel helemaal ontspannen maar je bloeddruk stijgt. In deze fase verwerk je informatie. Daarnaast wordt een deel van je belevenissen opgeslagen in je langetermijngeheugen.

Na de vijfde slaapfase (REM-slaap) word je (onbewust) heel even wakker. Ons lichaam checkt dan of er geen pijnprikkels zijn, of onze blaas niet te vol is en of de omgeving veilig is. Wanneer dit niet in orde is, word je wakker om actie te ondernemen. Alles in orde? Dan slaap je gewoon weer verder en begin je weer opnieuw bij fase 1.

Slaapproblemen per leeftijdsfase

Slaapproblemen zijn van alle leeftijden. Toch kan een kleuter andere soort slaapproblemen ervaren dan een puber of volwassene. De oorzaken en gevolgen zijn daarnaast per leeftijdsfase heel anders. Daarom leggen we je graag de verschillen uit.

Slapeloosheid bij peuters

Een peuter kent veel verschillende slaapproblemen; hij of zij wilt niet slapen, wilt niet zonder mama of papa, of zegt dat hij of zij bang is om te slapen. Heeft jouw peuter slaapproblemen? Dan kan dit verschillende redenen hebben.

  1. Je peuter is niet moe. Dit hangt af van de niveau van actiefheid overdag. Houd dit dus goed in de gaten.
  2. Je peuter is ziek. Gelukkig gaat dit vaak vanzelf weer over. Je mag je peuter best wat extra aandacht geven als hij of zij slecht slaapt door ziekte, maar zorg ervoor dat je terug gaat naar je normale routine zodra het weer kan.
  3. Je peuter heeft veel schermtijd gehad. Steeds meer ouders gebruiken een tablet of tv om hun peuter te vermaken. Niks mis mee, zolang het maar bij een beperkte schermtijd blijft. Laat je kindje met name twee uur voor bedtijd niet meer naar schermen kijken.
  4. Je peuter maakt te veel veranderingen mee. Er verandert veel in het leven van een peuter. Zo gaat hij of zij wellicht voor het eerst naar de peuterspeelzaal of krijgt hij of zij een broertje of zusje. Deze veranderingen kunnen zich uiten in verzet en opstandigheid, ook bij het naar bed gaan. Bespreek zo veel mogelijk met je kind en maak de bedtijd routine iets langer om (extra) tijd aan knuffelen te kunnen besteden.
  5. Het lichaam van je peuter veranderd. Ook het lichaam van een peuter ondergaat veel veranderingen. Zo kan groeipijn ervoor zorgen dat je kindje slecht slaapt. Ga bij twijfel naar de huisarts.
peuter en kleuter in bed

Slaapproblemen komen voor bij iedere leeftijdscategorie

Slapeloosheid bij kinderen

Heeft jouw kind last van slaapproblemen? Dat is helemaal niet gek. Tussen de 15 tot 30% van alle kinderen tussen de 4 en 10 heeft namelijk last van slaapproblemen. Denk hierbij aan problemen bij het in slaap vallen, doorslapen of uitslapen. Slaapproblemen zijn zwaar voor zowel je kind als voor jou als ouder. Vaak is het vinden van het juiste slaapritme de oplossing.

Slapeloosheid bij pubers

Een puber heeft genoeg slaap nodig voor een goede ontwikkeling, de groei van het lichaam en om voldoende energie te hebben. Toch hebben jongeren een andere biologische klok dan volwassenen. Hierbij hebben ze in de ochtend moeite met opstaan en kunnen ze in de avond juist lang door. Wanneer pubers in de ochtend moeten opstaan wanneer ze naar school gaan zijn ze vaak nog moe. Slaap is erg belangrijk om de hersenen te ontwikkelen. Lees meer over slapeloosheid bij pubers in onze blog.

Slapeloosheid bij volwassenen

Slapeloosheid bij volwassenen kent verschillende oorzaken. De drie meest voorkomende zijn:

  • Spanningen of zorgen. Dit zorgt ervoor dat je veel piekert en niet goed kunt ontspannen.
  • Lichamelijke klachten. Klachten zoals pijn, jeuk, benauwdheid of hoesten kunnen je uit je slaap houden.
  • Psychische klachten. Denk aan angst of depressie. Heb je last van psychische klachten? Trek aan de bel bij je huisarts!

Per soort oorzaak hoort een andere aanpak. Zo kun je lichamelijke en psychische klachten bijvoorbeeld het beste met je dokter bespreken. Slapeloosheid door spanning en zorgen gaat vaak pas weg wanneer de spanning en/of zorgen verdwijnen.

Alles over een verzwaringsdeken bij slaapproblemen

Een verzwaringsdeken wordt steeds populairder bij mensen die last hebben van slaapproblemen. Een verzwaringsdeken kan je helpen als je je slaap wilt verbeteren, omdat je bijvoorbeeld moeilijk in slaap komt, lastig vindt om diep te slapen of in slaap te blijven. Wanneer je slecht slaapt, ga je over het algemeen ongelukkiger door het leven. Een verzwaringsdeken helpt om gezonder en gelukkiger te leven. Lees hier hoe een verzwaringsdeken werkt.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die verzwaard is. Dat je hierdoor beter slaapt heeft allemaal te maken met het wetenschappelijke principe Diepe Druk Stimulatie, in het Engels genaamd Deep Pressure Stimulation (DPS).

De Novaline verzwaringsdekens werken ook aan de hand van DPS. Door de continue, aangename druk die je op je lichaam ervaart, schakelt je lichaam over op de ontspanningsmodus. Hierdoor val je makkelijker in slaap, slaap je dieper en word je ontspannen wakker.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

  • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
  • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
  • checkmark100 dagen proefslapen.
    Niet goed = geld terug

Hoe zwaar moet mijn verzwaringsdeken zijn?

Het ideale gewicht van een verzwaringsdeken kun je makkelijk berekenen met de volgende vuistregel:

Gewicht van een verzwaringsdeken voor volwassenen = 10% van het lichaamsgewicht
Gewicht van een verzwaringsdeken voor kinderen = 10% van het lichaamsgewicht + 0,5 kg tot 1 kg extra gewicht

Dit is echter wel een vuistregel. Voor kinderen die al in een groot bed slapen, en minimaal zo'n 30 kg wegen, is een 6 kg eenpersoons verzwaringsdeken al geschikt.

Hoe was ik een verzwaringsdeken?

Wil je jouw verzwaringsdeken wassen? Let dan even op. Was je verzwaringsdeken alleen wanneer nodig om de kwaliteit te waarborgen. Let daarnaast op bij de volgende punten:

  • Kies voor handwas en voorkom centrifuge & snelle programma’s
  • Laat je verzwaringsdeken liggend drogen.
  • Gebruik geen zware bleek / schoonmaakmiddelen
  • Gebruik geen wasverzachters
  • Let op dat jouw wasmachine het gewicht van de verzwaringsdeken aan kan

Verzwaringsdeken in de zomer vs. winter

Je kunt een verzwaringsdeken in de zomer en winter gebruiken. Wanneer je de verzwaringsdeken in de zomer wilt gebruiken kun je er met behulp van een goede bamboe beschermhoes voor zorgen dat de deken luchtig is en niet te warm.

In de winter wil je juist wat extra warmte van de verzwaringsdeken. In dit geval kun je kiezen voor een winterhoes. Daarnaast is het aan te raden om een extra dekbed over je verzwaringsdeken te plaatsen. Het gewicht van de verzwaringsdeken blijft hierbij op je lichaam drukken én door de extra deken heb je extra warmte. Zo kun je ook in de winter een verzwaringsdeken gebruiken.

Tips die helpen bij slaapproblemen

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over slapeloosheid, alleen hebben we je nog niet veel verteld over het bevorderen van een goede nachtrust. Naast het gebruik van een verzwaringsdeken, helpen onderstaande tips je bij slaapproblemen.

1. Ga elke avond op een vaste tijd naar bed

Ga elke dag op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Daarnaast helpt het om direct als je wakker wordt in de ochtend op te staan. Hiermee stimuleer je jouw slaapcyclus.

2. Doe geen dutje overdag

Slaap liever niet overdag. Dit zorgt ervoor dat je in de avond niet moe bent. Houd je dat niet vol? Slaap dan maximaal 1 keer per dag, het liefst voor 15.00 en niet langer dan een twintig minuten.

3. Ga vaker naar buiten

Door buiten in het daglicht te zijn, val je in de avond makkelijker in slaap.

4. Maak je lichaam moe door te bewegen

Bezoek de sportschool, ga wandelen of fietsen. Beperk het verhogen van je hartslag echter in de uren voordat je gaat slapen.

5. Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer

De ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden, maar dat kan per persoon verschillen. Is de kamer niet stil of donker te maken? Gebruik eventueel oordoppen en een slaapmasker.

6. Drink geen cafeïne of alcohol voordat je gaat slapen

Drink geen cafeïne 6 uur voor je gaat slapen. Cafeïne zit in dranken zoals koffie, cola en energydrank. En ook in zwarte thee, groene thee en ijsthee. Drink bijvoorbeeld kruidenthee, water of koffie zonder cafeïne.

Daarnaast is het ook niet aan te raden om alcohol te drinken voor je gaat slapen. Van alcohol slaap je sneller in, maar je slaapt minder diep en wordt extra vroeg wakker.

7. Eet geen zware maaltijd voordat je naar bed gaat

Het eten van een zware maaltijd geeft je lichaam veel werk om het te verteren. Hierdoor blijf je wakker. Maar van honger blijf je ook wakker. Dus wanneer je honger hebt is het aan te raden om eventueel iets kleins te eten voordat je gaat slapen.

8. Doe een rustige activiteit voor het slapen

Doe iets waar je rustig van wordt voor je gaat slapen. Neem ruim de tijd om de dag af te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld naar rustige muziek luisteren, een rondje wandelen of een oefening doen om te ontspannen.

9. Kijk minder op een scherm

Kijk niet op je mobiel, tablet of tv voor je gaat slapen. En beperk je schermtijd overdag. Het licht van het scherm houdt je langer wakker. Probeer je telefoon s avonds uit te zetten en buiten de slaapkamer te houden. Het is dus aan te raden een ‘normale’ wekker te kopen, zodat je je telefoon niet hoeft te gebruiken als wekker.

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over slaapproblemen. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog